Etiketter

onsdag 11 december 2013

Jämförelser mellan kristendom och islam



Kvinnans ställning inom kristendomen: Kvinnorna kan i princip göra allt det som männen kan göra i samhället.

Kvinnans ställning inom islam: Det beror helt och hållet på hur troende man är. En kvinna i många muslimska länder har inte samma värde inför lagen som en man. Det är inte alltid tillåtet att kvinnor får köra bil.

Påverkas samhället av religionen: Inom kristendomen har vi våra lagar, högtider och hur människor lever. Men i det muslimska samhället kan den ha en stor påverkan beroende på hur troende man är. De som vill modernisera religionen, hålla fast vid det traditionella, de som vill anpassa eller de som följer Koranen helt. 

Inom kristendomen så har kvinnor lättare att skaffa jobb medan i vissa muslimska länder får kvinnorna inte arbeta utan en mans tillåtelse.

Inom islam så fastar man vilket betyder att man inte får äta eller dricka från gryningen till skymningen under en månad. 


Inom båda religionerna så har man en helig skrift. Inom islam så heter det Koranen och inom kristendomen är det bibeln. 

tisdag 8 oktober 2013

PMI om preventivmedel

P: Kondomen skyddar både mot oönskad graviditet och mot alla kända könssjukdomar. 
P-piller skyddar också mot oönskad graviditet men skyddar inte mot könssjukdomar.

M: Det finns en sak som är dålig med kondomer och det är att dom kan spricka ibland sär man har sex, men det är inte så ofta det händer men det kan hända. En dålig sak med 
P-piller är att det skyddar inte mot könssjukdomar. 


I: Det är intressant med kondomer att dom har så tunt gummi men håller så bra ändå. När man tar P-piller så lurar man kroppen att man är gravid fast att man inte är det.

tisdag 24 september 2013


  1. Vad jag kommer ihåg så har vi jobbat med alla förmågorna. Vi jobbade mycket med dans i 8:an.  
  2. Nej, vi har jobbat med allt.

     3. Jag behöver jobba mer med min kondition för att nå en högre nivå i orientering.

När vi ska planera en egen lektion så vill jag vara med i redskapsgruppen.

tisdag 17 september 2013

Vandring och övernattning

Vandring och övernattning 


När man ska ut och vandra så bör man ha med sig en karta. Innan man ska ut och vandra så är det bra om man har hittat ett ställe där man kan sätta upp ett tält och man ska ha räknat ut hur många kilometer eller mil det är till det stället. När du packar din väska med all utrustning som man ska ha med sig så ska man tänka på att bara ta med saker som man behöver för vandringen som tillexempel, regnkläder, bra skor, tjocka kläder, kniv, eldstål m.m, tändstickor kan man också ha med sig. Sen så ska man alltid ha med sig en första förbandslåda ifall man skadar sig. Ett bra är att när man ska vandra långt så ska man ha två par strumpor på sig, ett vanligt par och ett par sockor, för att om sockan är utanpå så skavar den inte mot skinnet utan mot den andra strumpan vilket gör att man undviker skavsår på fötterna. 

måndag 10 juni 2013

Utvärdering i bild

1. Jag kommer inte ihåg så mycket från 7:an men jag kommer ihåg att vi gjorde filmaffischer och för att göra affischer så skulle vi kunna använda gimp. I början av 8:an så tränade vi på hur man gör filmer och sen fick vi göra vår egen film i en grupp.

2. Jag har lärt mig hur man gör filmaffischer, använda gimp och hur man ska göra filmer på bästa sätt. Jag har också lärt mig hur man gör en bildanalys men det var svårt tyckte jag.

3. Jag tycker att jag har arbetat ganska bra.

4. Inför hösten så kommer jag att fokusera mycket mer. För att kunna ''maximera'' min insats så behöver jag anteckna på lektionerna.

onsdag 5 juni 2013

Rapport om Trommers prov


Syfte:  Syftet var att undersöka om det fanns enkla sockerarter.




Mtrl: Brännare, trefot, provrör, bägare, NaOH, CuSO4, tändstickor och trådnät. 





Utförande: 

  1. Vi hällde vatten i en bägare.
  2. Sen så tände vi brännaren och gjorde vi ett varmvattenbad. 
  3. Sen skulle vi hälla vatten i ett av provrören i de andra tre var det blandat socker.  
  4. Sen skulle vi droppa i några droppar NaOH och några droppar CuSO4
  5. Sen skulle vi skaka provrören. 
  6. Sen skulle vi Ställa provrören i bägaren med kokande vatten.  
  7. Sen skulle vi se vad det blev för färg och om det blev orange så fanns det enkla sockerarter. 

Resultat: Om det blev orange så fanns det enkla sockerarter och det blev orange i tre provrör och i det fjärde blev det blått för där fanns bara vatten, NaOH och CuSO4. I dom andra tre hade vi hällt i vatten, NaOH, CuSO4 och olika enkla sockerarter.   


Slutsats: Undersökningen fungerade och är en bra testmetod för enkla sockerarter. 

onsdag 22 maj 2013

Språk i språket

Maktspråk/Härskartekniker: Jag brukar använda mig av härskarteknik ibland. Om jag använder det så brukar det vara kanske om jag inte orkar hämta något så brukar jag säga ’’du som är så snabb’’ men det händer sällan. När man använder härskarteknik så brukar det vara mot någon som kanske är mindre och svagare tycker jag att det känns som.

Kroppspråk: Jag använder kroppspråk automatiskt. När man använder kroppspråk så brukar det vara när man ska beskriva något. Tillexempel om jag säger -ska vi gå dit så säger man inte bara det utan man brukar oftast peka för det känns enklare, annars kan dom andra tro något annat. Jag använder mig väldigt mycket av kroppspråk för att man tänker inte på att man gör det och att det är enklare att kommunicera med andra i din omgivning.    

Chattspråk: Jag brukar använda mig av chattspråk ibland men inte alltid. Många personer brukar använda sig av chattspråk för att det ska gå snabbt när dom skriver till andra personer. När jag använder chattspråk så brukar det vara när jag skriver med mina kompisar men när jag skriver med tillexempel mina föräldrar så brukar man skriva hela ord istället för att förkorta orden. 


Sociolekt: Jag märker ofta att jag använder sociolekt. Jag märker det när jag är ute med kompisar för att då svär jag mer men när jag är hemma så brukar jag inte svära så mycket som jag gör ute. När man är ute med kompisar så känns det mer naturligt att svära det är som att det hör till när man är ute med sina kompisar. När jag är hemma så händer det att jag säger ’’fan’’ någon gång men hemma så hör det inte till att svära tycker jag.  

tisdag 23 april 2013

Prao


I practiced on Mitonga racing in Lomma, it's a motorcycle repair shop. I worked from 12:00 to 18:00. I got most of the time to replace the batteries in scooters and sort screws. The last week I got to bring my own cross and work on it instead and it was fun because then I did not stand and sort the screws. I thought they were nice and kind. I do not think I should practice out there another time it was sad to sort screws about three hours a day. 

måndag 25 februari 2013

Julius caesar


Julius Caesar föddes 100 år f. Kr och kom från en gammal adelssläkt. Som adelsman blev han både ämbetsman och militär. 

Julius Caesar var en ståthållare, fältherre, som efter många och långa krig lyckades bli vald till diktator över romarriket. 
En diktator fick bara vara diktator i ett halvår men Caesar blev vald till diktator på livstid. Under ett par år reformerade han den romerska statsförvaltningen och införde en ny tideräkning, den Julianska, vilket är den kalendern vi använder i dag.  
Men det var ett stort misstag eftersom senatorerna spred ett rykte om att Caesar ville bli kung över romarriket. 

Kanske var det sant att han ville bli kung då han hade sett hur egyptierna tyckte det var självklart med en stark ledare då farao ansågs vara en gud. 
Caesar hade sett detta på nära håll när han inledde ett kärleksförhållande med den kvinnliga faraon Kleopatra.

Den femtonde mars år 44 f.kr blev Caesar före ett möte i senaten omringad av många senatorer och de knivhögg honom 23 gånger. 
Mördarna trodde att dom skulle bli hyllade av romarna men dom fick fly från Rom då folket tänkte på alla erövringar Caesar vunnit och att han gett soldaterna små gårdar i Spanien efter krigen. 
Det blev då inbördeskrig som höll på i fjorton år. 
Efter inbördeskriget blev den förste kejsaren i Rom vald och det var Augustus, Caesars adoptivson och nu var republikens tid slut. 


källor: 
Erik Nilsson, Hans Olofsson, Rolf Uppström 2001, Gleerups Punkt SO Historia grundbok
Ljung, Örebro

Caesar. http://www.ne.se/lang/caesar/140106, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-02-06.