Etiketter

onsdag 26 mars 2014

Vattnets kretslopp

Vatten är en förutsättning för allt liv på jorden. Utan att vi behöver tänka på det lånar vi vatten ur kretsloppet varje dag. Tänk på att vi dricker av samma vatten som stenåldersmänniskorna drack av! Vi måste vara rädda om vårt vatten, vi bara lånar det, eftersom det inte tillförs något nytt i kretsloppet.
Vattnet förs ständigt runt i ett kretslopp. Det cirkulerar mellan hav, atmosfär och land och det blir avdunstning, bildas kondensation, det blir regn, snö eller hagel och det rinner ut i åar, sjöar och hav. Allt detta drivs av solenergi. 

Där det finns vatten på jorden bildas det vattenånga – avdunstning. På en plats där det är varmt avdunstar det mer vatten än där det är svalare. Vattenångan stiger upp i luften, där den kyls av och sedan bildas det moln – kondensation. Molnen driver iväg med vindarna. Där sedan molnen kyls av, släpper de ifrån sig olika slags nederbörd. När det regnar över land, rinner en del av vattnet ner till markens ytlager, där det tas upp av växterna. En del av vattnet fyller på markens grundvatten. En del rinner till vattendrag och vidare ut i haven.

När det regnet når en markyta som ligger bar, till exempel jordbrukslandskap eller en väg, kan ytavrinningen bli stor och det kan leda till erosion.

(Vatten cirkulerar i ett ständigt kretslopp som drivs av solens energi. Solen värmer vattnet i våra hav, sjöar, vattendrag och i marken).

När det avdunstade vattnet stiger upp i atmosfären kyls det ner, kondenserar, och bildar moln. När molnen så småningom blir mättade börjar det regna och vattnet återförs till jordytan. Där rinner vattnet vidare till hav, sjöar och vattendrag eller tas tillvara av växter och djur. En del vatten sipprar även ner genom markens jord, sand och berg där det bildar grundvatten.

Så småningom, ibland omedelbart, ibland efter flera tusen år, kommer vattnet åter att med solens hjälp avdunsta till atmosfären och hela processen börjar om igen kretsloppet är slutet.

Av allt vatten som finns är 97 procent saltvatten. Bara en procent är grundvatten och två procent är bundet i glaciärer och sötvatten i sjöar och vattendrag. Det är vattnet som finns i sjöar, vattendrag eller som grundvatten som vi människor lånar för våra behov.) 

Källor: 
Ne.se 
Sydvatten.se 
Jordens kretslopp (bok)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar